Google Goggles

Een foto als zoekopdracht

En toen was er Google Goggles: eigenlijk de meest logische ontwikkeling ooit. Makkelijker zoeken dan dit kan haast niet, want het enige dat je hoeft te doen is een foto nemen van het object waar je meer informatie over wilt. En een foto zegt natuurlijk meer dan duizend woorden.

Hoe kun je nou zoeken met foto’s?

Met je smartphone maak je een foto en dat is eigenlijk alles. Google Goggles vergelijkt vervolgens eigenschappen van je foto met afbeeldingen in hun database en geeft je resultaten. Voor sommige locaties hoef je je camera zelfs alleen maar te richten op bijvoorbeeld een gebouw en je krijgt op basis van je GPS coördinaten al zoekresultaten.

Goggles in de praktijk

Ik wil wel eens weten of het werkt dus heb ik in de Google Mobile app op mijn iPhone Goggles geactiveerd. De foto’s die ik hierbij heb geplaatst zijn ongeveer hetzelfde als de foto’s die ik heb gemaakt om te zoeken. De app slaat ze niet op namelijk.

Voor me ligt het boek Handboek Communities van Erwin Blom. Als ik een foto maak van een deel van de tekst op de voorkant, vier letters, krijg ik snel relevante zoekresultaten te zien. Missie geslaagd dus.

Voor de tweede test pak ik een cd’tje uit de kast, namelijk Sweet Oblivion van de Amerikaanse band Screaming Trees, en met slechts een schemerlamp aan neem ik een foto van de hoes. Bovendien pak ik een stuk waarop geen tekst staat en neem de foto een beetje scheef. Eens kijken of ik Google Goggles voor de gek kan houden.

Mijn inspanningen mogen niet baten want wederom vindt Goggles snel vergelijkbare foto’s en krijg ik bij de zoekresultaten onder andere een link naar Amazon, waar ik de plaat direct zou kunnen bestellen.

SEO en Google Goggles

Om je website te optimaliseren voor Google Goggles, kun je de volgende zaken aanpakken:
– Plaats duidelijke foto’s van je producten en eventueel ook aparte foto’s van kenmerkende elementen van je producten;
– Zorg dat de bestandsnamen van je foto’s één of meer keywords bevatten en zet tevens een treffende beschrijving bij de foto op de webpagina (denk ook aan de alt tags!);
– Naast foto’s maak je het voor Goggles met tekst alleen maar makkelijker om je pagina te vinden en het onderwerp te bepalen. Content is king!

Wat kun jij bedenken?

0
0