Ik heb geen vaste schrijfstijl

Een goed artikel van David Brinks zette me aan het denken. Het gaat over de zaken waarin hij goed is. En één van die dingen is dat hij flexibel is qua schrijfstijl.

Voor mij is dat één van de belangrijkste eigenschappen van tekstschrijvers.

Ik schrijf meestal ook een proeftekst voor ik daadwerkelijk aan een opdracht begin. Op basis van een gesprek met een klant maak ik een inschatting welke stijl en toon de tekst moet hebben. De proeftekst is daarvan de vertaling. Mijn klant weet dan wat ik in gedachte heb. En of dat matcht met zijn of haar verwachtingen.

Een prima uitgangspunt, want na een proeftekst kan het nog alle kanten op. Ik sta open voor suggesties. Een tevreden klant is het enige dat telt!

Mijn schrijfstijl? Die bestaat niet!

Natuurlijk heb ik een eigen schrijfstijl. Die vind je onder andere terug op mijn eigen blog.

Voor klanten ben ik net een kameleon. Logisch ook, want voor een advocatenkantoor schrijf ik in een andere stijl dan voor bijvoorbeeld een kinderdagverblijf.

Sommige opdrachtgevers hebben heel specifieke wensen, ze kiezen ervoor om bepaalde woorden niet te gebruiken. Ze hebben hun tone of voice vastgelegd of zelfs onderdeel gemaakt van hun huisstijl. Voor anderen luister ik goed naar de mensen die ik spreek. Zij spreken namelijk de taal van de organisatie.

Zelf val ik ook een beetje op

Met je eigen schrijfstijl val je op

Door het anders te doen dan je concurrentie, val je sowieso op. Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die jouw eigen stijl niets vinden. Maar vergis je niet in hoeveel mensen het juist wél te gek vinden.

Durf gerust anders te zijn. Je valt op en dat brengt altijd een reactie teweeg. Saaie generieke teksten doen dat meestal niet…

Wat is jouw stijl?

Hoe pak jij dit aan? Heb jij hierover nagedacht? Of vind je het juist prettig dat een tekstschrijver de juiste toon (en de woorden die daarbij passen) voor je bepaalt?