Gastvrijheid: je bezoeker centraal stellen

Bezoekers moeten het naar de zin hebben

Gastvrijheid in de horeca kun je ook op internet toepassen. Je website is je hotel of restaurant en de content is je gastvrouw. Je gasten heten op internet bezoekers en als zij het naar hun zin hebben worden ze klant. Je content moet je bezoekers informeren, aanspreken en overtuigen. Want als een bezoeker op je site terecht komt en de tekst spreekt hem niet aan, is hij snel weer weg.

Uit eigen ervaring: gastvrijheid is niet vanzelfsprekend

Degenen die me volgen op Twitter hebben misschien wel gezien dat ik afgelopen weekend in Hamburg was. Met een gezellig clubje dames en heren hebben we de verjaardag van de Hamburgse haven gevierd. Het hotel viel tegen. Het was er niet erg proper. Op zaterdagochtend afgesnauwd worden terwijl ik vraag om een schone handdoek is ook niet mijn idee van gastvrijheid. Gastvrijheid is in de praktijk niet vanzelfsprekend.

Op je website zet je bezoekers centraal

Het heeft me wel aan het denken gezet. Op je website geldt namelijk precies hetzelfde: Je bezoeker wil een aangenaam verblijf. Dat je teksten geoptimaliseerd zijn voor Google is goed. Maar richt je vooral op je bezoekers. Als ze je website vinden, moeten ze er namelijk ook blijven. Hieronder staan een aantal tips om de gastvrije uitstraling van je bedrijf te vergroten door je webteksten:

 • Het is de toon die de muziek maakt
  De ene doelgroep is de andere niet. Pas je schrijfstijl aan op je doelgroep. Wat voor de ene doelgroep werkt, schrikt de andere juist af. Kies dus bewust en wees consequent. Met de juiste toon en sfeer geef je je bezoeker een gevoel. Denk goed na over welke indruk je wilt wekken bij je bezoeker.
 • Het oog wil ook wat
  In een verzorgd hotel voelt een gast zich prettig. Hetzelfde geldt voor je site, zorg dus voor georganiseerde content. Voor webteksten betekent dat tussenkopjes, voldoende witruimte en foto’s of video ter verduidelijking. Voldoende contrast tussen achtergrond en content vergroot de leesbaarheid, waarbij de achtergrond sowieso niet de aandacht mag opeisen. Onderstreepte links zijn voor iedereen herkenbaar. Doen dus!
 • Wat je zegt moet waar zijn
  Beloof niets dat je niet kunt waarmaken. Internet is net de echte wereld. Beter is het managen van verwachtingen. Beloof je op je website bijvoorbeeld binnen 2 werkdagen te reageren? Reageer dan standaard binnen 1 werkdag. Dat vinden klanten fijn en dat betekent punten scoren!
 • Gebruikerservaringen en recensies wekken vertrouwen
  Als anderen je producten of diensten aanbevelen, geeft dat je bezoeker ook een gevoel van zekerheid. Vraag je klanten dus gerust om testimonials en plaats deze op je site.
 • De prijs is niet het belangrijkst
  De goedkoopste zijn is niet per se waarom mensen klant bij je worden. De concurrentie is moordend en er is altijd wel iemand goedkoper. Leg daarom liever de nadruk op service. Vertel je bezoeker wat hij krijgt voor de prijs die je vraagt en welke meerwaarde je biedt. Een product kopen kan overal, service krijgen niet. Leg uit wat je verstaat onder service. Je klant wil best iets meer betalen als hij iets meer krijgt.
0
0