Een tekst geschikt maken voor internet

Teksten schrijven is op zich niet heel moelijk, maar het is wel handig om wat richtlijnen in acht te nemen als het om een webtekst gaat. Hieronder ga ik in op wat algemene zaken waarmee je een tekst geschikt maakt voor het internet.

Voor je begint met schrijven bepaal je voor jezelf wat je onderwerp, boodschap en doelgroep zijn. Als je dit gedaan hebt, kies je een korte maar sprekende titel die uiteraard over de tekst gaat. Idealiter staan er relevante zoektermen in de titel.

Begin je stuk altijd met een korte inleiding over wat je wilt gaan bespreken. Hierna schrijf je in alinea’s wat je over het vooraf gekozen onderwerp wilt vertellen. Maak alinea’s niet te kort, maar zeker niet te lang aangezien de gemiddelde internetter lui is en een tekst alleen scant. Voor tekst op het internet geldt “minder is meer”. Het gebruik van kopjes is dus een aanrader, hiermee maak je het de lezer makkelijk om een tekst te scannen.

Schrijf in korte zinnen je boodschap. Hou het allemaal zo kort en duidelijk mogelijk, want door omwegen leid je je lezer alleen maar af. Zorg dus dat je bezoeker het antwoord op zijn of haar vraag zo snel mogelijk en zonder opsmuk vindt. Je maakt het de lezer zo makkelijk mogelijk, links naar andere pagina’s zijn dus goed. Vaktermen gebruiken kan, maar houd je doelgroep daarbij in het achterhoofd. Een opsomming kan ook erg handig zijn.

Tegen het einde is het handig om te linken naar een andere pagina, om hiermee je bezoeker op jouw site te houden.

Naast dit alles horen natuurlijk ook webteksten foutloos te zijn qua spelling en leestekens. Gebruik dus je spellchecker!

Naast goeie teksten helpen natuurlijk ook keywords om je pagina beter vindbaar te maken in zoekmachines. Klik hier en lees meer over SEO copywriting, oftewel het optimaliseren van teksten voor zoekmachines.

0
1