Doe gewoon wat je bezoeker verwacht!

Breng je bezoeker niet aan het twijfelenBezoekers houden van websites die werken zoals ze verwachten. Het is daarom slim om gebruik te maken van conventies. Ze helpen je bezoeker zijn doel te bereiken. Navigatie, kleuren, knoppen, er zijn er tal van zaken te bedenken. Maar ook voor de teksten op je website kun je hier gebruik van maken:

  • Zeg meteen waar je artikel over gaat
  • Zeg wat je wilt zeggen en meer niet
  • Spreek de taal van je doelgroep

Zeg meteen waar je artikel over gaat

Conventie: Je bezoeker verwacht snel duidelijkheid

Je bezoeker bepaalt in de eerste paar regels of hij verder leest. Hij wil weten waar hij aan toe is. Beantwoord mogelijke vragen van je bezoeker meteen. Denk aan wie, wat, waar, hoe, waarom, wanneer en hoeveel met betrekking tot je onderwerp. In de volgende alinea’s kun je er dieper op ingaan.

Zeg wat je wilt zeggen en meer niet

Conventie: Je bezoeker verwacht snel informatie te vinden

Gebruik korte zinnen en blijf bij je onderwerp. Korte zinnen lezen sneller en prettiger. Goede webteksten zijn daarom compact en informatief. Schrappen dus, want schrijven is schrappen. En zeker op internet.

Spreek de taal van je doelgroep

Conventie: Je bezoeker wil zo min mogelijk hoeven nadenken als hij op je website is

Een zin is goed als je bezoeker hem direct begrijpt. Als hij hem nog een keer moet lezen heb je gefaald. Spreek dus de taal van je doelgroep. Laat moeilijke woorden en vaktermen zoveel mogelijk achterwege. Je bezoeker houdt van duidelijke taal. Tip: Trek dit door naar je nieuwsbrief en algemene voorwaarden!

Ken jij nog conventies waar je gebruik van kunt maken in de teksten op je site?

0
1